Loading...

Corry is
lekker bezig

Van haar huisarts kreeg Corry een recept om meer te gaan bewegen. Zij heeft zich aangesloten bij de wandelgroep en loopt nu iedere woensdag door Schiedam-Noord, samen met andere deelnemers van het project Bewegen Op Recept.

 

“U moet meer gaan bewegen, was het advies van de huisarts en omdat ik diabetes patiënt ben, val ik in een risicogroep. Zo kwam ik in aanmerking voor het project Bewegen op Recept. Voor mij een win-win situatie. Ik was net naar Schiedam verhuisd en wilde graag nieuwe mensen leren kennen, plus dat ik op zoek was naar een manier waarop ik, verantwoord en gezellig, kon bewegen.”

Inmiddels loopt zij sinds februari, iedere woensdag van 10.00 tot 11.00 uur met een groep trouwe deelnemers en een deskundige fysiotherapeut.


Bewegen op Recept

Het is bewezen dat bewegen helpt bij het tegengaan of verminderen van (chronische) lichamelijke en/of psychische klachten. Om die reden zijn de huisartsen in Schiedam Noord gestart met het uitschrijven van ‘beweegrecepten’. Zij verwijzen patiënten met o.a. diabetes, COPD of hart- en vaatziekten door naar deskundige (sport)begeleiders.

Het beweegrecept bestaat uit drie maanden lang één keer per week deelnemen aan de gekozen activiteit. De kosten voor deelname is voor rekening van de patiënt, waarbij betaald wordt voor slechts twee maanden. De bedoeling is uiteindelijk dat de patiënt deel blijft nemen aan de activiteit, bij dezelfde trainer en groep, voor het reguliere tarief. De activiteiten waaruit gekozen kan worden: bewegen op muziek, wandelgroep, yoga, bootcamp en fitness.

Fysiotherapeute Jarka van der Gaag van Schiedam Noord begeleid de wandelgroep: “Zodra wij een doorverwijzing van de huisartsenpraktijk binnenkrijgen, plannen we eerst een intakegesprek met de patiënt. Dit doen we om elkaar te leren kennen, maar ook om een aantal testjes te doen. Op die manier kunnen we de oefenstof en begeleiding afstemmen op het startniveau van de patiënt.  De testjes herhalen we na drie maanden, om te kijken wat het effect is. Het is fantastisch om te zien hoeveel progressie de deelnemers maken!” Aldus een enthousiaste Jarka.

De groep wandelt niet alleen, tussendoor oefenen zij verschillende loopvormen en ook spierversterkende- en balansoefeningen zijn belangrijk. Daarnaast is de sfeer in de groep erg prettig. Er is voldoende tijd voor een grapje of een goed gesprek en als het erg slecht weer is, wijken ze uit naar de oefenruimte in de praktijk, de les gaat dus iedere week gewoon door.

Lees meer over Bewegen Op Recept